Foreningen for human adfærdsbiologi
sidste nyt søg send os nyheder om os foredragsoversigt bestyrelsen bliv medlem
Emner
År 2008 (6)
År 2007 (4)
År 2006 (3)

Kødædere og kannibaler i menneskets evolution (31/5 - 2006)
af Webmaster Tuesday den 20 June 2006 kl. 21:57 [ År 2006 ]
KØDÆDERE OG KANNIBALER I MENNESKETS EVOLUTION

Af zoolog, phd. Bjarne Westergaard

Onsdag den 31. maj 2006 kl. 19.30

Auditorium B, Zoologisk Laboratorium
Universitetsparken 15

De hidtil ældste stenredskaber fremstillet af fortidsmennesker er 2,5-2,6 mio. år gamle og fundet i Etiopien. Snit- og slagmærker på samtidige dyreknogler har overraskende dokumenteret, at allerede disse tidlige Oldowan redskaber anvendtes til at skaffe kød og knoglemarv fra store pattedyr som antiloper og heste. En lang række af yngre arkæologiske fund bevidner, at store pattedyr efterfølgende har været på menneskets menu, kulminerende med bl.a. neandertalernes slagtning af mammutter og inuitternes hvalfangst. Kødæderi (karnivori) indebærer i sagens natur også mulighed for kannibalisme, velkendt fra zoologien samt skrækscenarier fra visse naturfolk og bizarre hændelser i den vestlige verden. Desuden er berømte fund af uddøde mennesketyper som Solomennesker og neandertalere blevet sat i forbindelse med kannibalisme. Men evidensen har været diskutabel og kontroversiel, til tider iblandet populærvidenskabelige myter om fortidige dræbermennesker, og er blevet afvist af de fleste antropologer. Den senere tids forskning har imidlertid frembragt mere overbevisende vidnesbyrd. Dels i form af tydelige mærker efter stenredskaber på nye skeletfund af mange forskellige mennesketyper, lige fra knap 2 mio. år gamle Homo habilis til moderne sapiens. Dels genetiske undersøgelser af nutidsmennesker, hvis gener viser udbredt selektion under påvirkning af den menneskelige form for kogalskab. Resultaterne underbygger således forestillingen om, at vi gennem hovedparten af vores stenalder evolution i det mindste lejlighedsvist var menneskeædere !

NB! Alle interesserede er velkomne.

Venlig hilsen Bestyrelsen


Velkommen
Dansk Human-etologisk Forening (DHF) er et tværfagligt forum, som siden oprettelsen i 1985 har arbejdet på at fremme og formidle forståelsen af menneskets adfærd udfra en etologisk synsvinkel.

Det sker bl.a. ved afholdelse af foredrag, der løbende annonceres ved opslag, samt i Universitetsavisen, Magisterbladet, Ugeskrift for Læger og Psykolog Nyt.

Alle interesserede er velkomne

Copyright © 2006 Dansk Human-etologisk Forening